5 knep som får mattan att förändra hela rummet

Stor, liten, fluffig rya, jute, lyxigt silkeslen, enfärgad eller mönstrad – oavsett hur mattan ser ut är den en ovärderlig detalj för att lyfta rummet. Mattor binder ihop soffgruppen, ger matplatsen personlighet, skapar en mjuk och inbjudande känsla och skapar vackra rum i rummet. Rätt matta kan förändra allt!
Här är några knep som hjälper dig att lyckas med mattan.


1. Ta i – alla tassar upp på mattan!

Har du ytan och möjligheten är det läckert att ta i med en så stor matta att alla möbler får plats. Hela soffan, alla fåtöljerna, soffbordet och lilla sidobordet, med alla möbelfötter väl innanför mattkanten. Under matbordet blir det alltid snyggast (och mest praktiskt) när mattan rymmer alla stolsben när stolarna skjuts in och ut.


Sköna_hem_mattor

Sköna_hem_mattor

Foto: Anne Nyblaeus. Ur Sköna hem nr 10, 2018.


2. Låt mattan poppa! (Men inte helt själv)
Mattor är roliga accessoarer när du vill ösa på med mustig färg och starka mönster! Men en soloshow på golvet kan få rummet att kännas oroligt. Plocka upp mattans kulör i någon soffkudde, tavla eller färska blommor för att knyta ihop intrycket.


Sköna_hem_mattor

Foto: Anne Nyblaeus. Ur Sköna hem nr 11, 2018.


3. Fuska fram en lyxigt stor matta
Riktigt stora mattor kan vara dyra. Ett knep är att köpa två mindre, fluffiga mattor och tejpa ihop dem på baksidan. Under lång lugg syns inte skarven.


4. Mixa mattor på harmoniskt vis
Om du ska ha flera mattor i samma rum så är ett trick att välja mattor med samma struktur och material, men blanda färger – eller tvärtom.


Sköna_hem_mattor

Foto: Dixie


5. Varför en vävd matta är guld värd
Kelimmattor och vävda mattor är i nästan alla fall vändbara. Ovärderligt i hallen, under matbordet, under soffbordet med vinglas, i köket, för dig med barn och pälsiga älsklingar – ja nästan i alla mattlägen är möjligheten att flippa på mattan och få en ny, fräsch start guld värd.